جوش شیرین- Sodium Bicarbonate - کربنات هیدروژن سدیم
بیکربنات سدیم (Sodium Bicarbonate ) یا جوش شیرین با فرمول NaHCO3 یک نمک سدیمی قلیایی، بیبو و بیطعم است که به صورت پودر سفید یا بلورین می باشد که در آب به خوبی حل می شود و کمی مزه نمکی دارد.
بیکربنات سدیم از واکنش کلرید سدیم، آمونیاک و کربن دیاکسید در آب است که بیکربنات سدیم رسوب شده با حرارت به جوش شیرین تبدیل خواهد شد.
کاربرد جوش شیربن :
- جوش شیرین برای تولید نوشابه و نوشیدنی های گازدار کاربرد دارد.
- جوش شیرین در صنایع کیک و کلوچه و نان و پودر های سوخاری کاربرد دارد.
- جوش شیرین عامل برای متخلخل و پف کردن خمیر نان و در فرآوری انواع بکینگ پودر استفاده میشود.
- جوش شیرین در صنایع گوشتی برای ترد کردن گوشت و مرغ استفاده می شود.
- جوش شیرین به عنوان یک مکمل غذایی در خوراک غذایی دام و طیور مورد استفاده قرار می گیرد.
- خمیر جوش شیرین بطور مؤثر در پاک کردن و سائیدن کاربرد دارد و ترکیب بی کربنات سدیم و کرینات سدیم در صنایع بهداشتی به عنوان یک عامل بافری در فرمولاسیون مواد شوینده استفاده می شود.
- جوش شیرین در صنعت به عنوان تنظیم کننده PH مورد استفاده قرار می گیرد.
- جوش شیرین در کپسولهای اطفاء حریق و به عنوان بازدارنده مواد منفجره به کار میرود.
- جوش شیرین در ترکیب خمیر دندان به رفع تدریجی لکههای دندان و سفید شدن آنها کمک میکند.
- جوش شیرین کاربرد وسیعی به عنوان کاتالیزور و تصفیهکننده در فرایند تولید پلیمرها و پلاستیکهای پیچیده دارد.
- جوش شیرین در صنایع دارویی برای رفع ترشی معده و سوء هاضمه در خنثی کردن اثر اسید معده استفاده می شود.- جوش شیرین در صنعت نساجی برای عمل آوردن نخهای پشمی و ابریشمی ، در رنگرزی و دباغی استفاده میشود.